Co zjeść w Wilnie? Litewskie specjały

kuchnia litewska

Wilno to nie tylko klimatyczne uliczki i piękne kościoły. To też doskonała litewska kuchnia. Sprawdź, jak smakuje Wilno!

Litewska kuchnia nie jest może najzdrowsza, za to bardzo pożywna. Stoi daniami z ziemniaków okraszonych dużą ilością tłuszczu. W Wilnie mieliśmy okazję spróbować praktycznie wszystkich tradycyjnych litewskich dań i przekąsek. Gdzie można znaleźć najsmaczniejsze? Wśród naszych faworytów są Snekutis (w Wilnie są trzy lokale i każdy jest fantastyczny – można tam dobrze i tanio zjeść i napić się rzemieślniczego piwa) oraz Prie Angelo.

Co zatem zjeść w Wilnie?

Cepeliny i inne ziemniaczane specjały

Najbardziej popularnym daniem z ziemniaków (i chyba najsmaczniejszym) są cepeliny, zwane też kartaczami. To rodzaj owalnej pyzy nadziewanej najczęściej mięsem. Podaje się je ze skwarkami i śmietaną. Są syte, tłuste i przepyszne!

Wilno jedzenie

Cepeliny to jednak nie wszystkie litewskie ziemniaczane specjały. Warto skosztować też takie dania jak kiszka ziemniaczana (Vedarai), babka ziemniaczana (kugelis) i bliny (placki z gotowanych ziemniaków z farszem).

Wilno babka ziemniaczana

Przekąski do piwa

Popularne na Litwie są również dość nietypowe (dla Polaków) przekąski do piwa. Zamiast chipsów czy orzeszków w barach podaje się smażony chleb czosnkowy (nasz faworyt!), wędzone świńskie uszy (dla mnie mogą być, druga Powsinoga nie toleruje) i suszone, osolone rybki (jesteśmy na nie…).

Kibiny

To doskonała przekąska w biegu. Świetnie smakuje jedzona podczas spacerowania urokliwymi uliczkami Wilna. Przypominają nieco pierogi, jednak robi się je z słodkawego ciasta drożdżowego. Mogą mieć różne nadzienia – z mięsa, szpinaku, mieszanki warzyw itd.

Litewski chleb

Klasyczny i dostępny w marketach litewski chleb to po prostu ciemne, żytnie pieczywo z dużą ilością kminku. Jest dość ciężkie i intensywne w smaku. Na jarmarkach i targach z tradycyjną żywnością można kupić również ciemny chleb, który przypomina nieco… ciasto. Są po brzegi napakowane bakaliami!

Kindziuk

To twarda, dojrzewająca wędlina o charakterystycznym kwaskowo-pieprznym smaku. Kindziuk jest bardzo trwały – można jeść go nawet do pół roku po przygotowaniu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *